Schimmelnagels

Oorzaak: Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft last van een schimmelinfectie aan de teennagels of aan de huid van de voeten. Vooral in vochtige ruimtes zoals een badkamer, sauna of kleedkamer zijn schimmels actief. Met name ouderen, diabetespatiënten en mensen met een lage weerstand hebben een verhoogde kans op schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, of voetschimmel/zwemmerseczeem. Wanneer een schimmel de huid en/of de nagel binnendringt, kan het een infectie veroorzaken. De nagel verkleurt en is brokkelig. Door ophoping van schimmels onder de nagel wordt deze omhoog geduwd. Een schimmelnagel kan pijnlijk zijn en het lopen beïnvloeden. Daarom is een tijdige behandeling noodzakelijk. Bij de meeste voetschimmelinfecties kan worden volstaan met het lokaal aanbrengen van een antimycoticum, een geneesmiddel met een schimmelwerende of schimmeldodende werking.

Behandeling: Bij VoetFit fresen we de verdikte nagels grondig af en geven we je advies over de juiste voetverzorging en het gebruik van schimmelwerende middelen. Voor een goed herstel van de schimmelnagel zijn meerdere behandelingen nodig. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld. Het is dus raadzaam je huisarts om advies te vragen en de voor- en nadelen van de behandelingsmethoden tegen elkaar af te wegen. De huisarts kan zo nodig orale medicatie voorschrijven. Dit kan echter zeer belastend zijn voor de lever en de nieren en kan daarom niet altijd worden voorgeschreven. Bij VoetFit kunnen wij schimmelnagels met lasertherapie behandelen.
Voordat we daadwerkelijk met de behandeling starten, bieden we je de mogelijkheid om te onderzoeken of je nagelprobleem een schimmel is. Dit is optioneel maar wij raden het je zeker aan.
Tijdens het intakegesprek nemen we een biopt van de geïnfecteerde nagel dat vervolgens wordt opgestuurd naar het Wetenschappelijke Laboratorium voor Schimmelnageldiagnostiek van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen. De uitslag van het onderzoek volgt na ongeveer  vijf dagen. De kosten voor het onderzoek bedragen ongeveer € 55,00 en worden vergoed vanuit je zorgverzekering mits de huisarts toestemming heeft gegeven. De vergoeding heeft wel invloed op het eigen risico.


Tijdens de laserbehandeling wordt de laserstraal langzaam over het nagelbed bewogen. De laser genereert warmte onder de nagel midden in de schimmel. De laserbehandeling zorgt na een aantal maanden voor een gezonde uitgroei van de nagel. Over het algemeen zijn drie behandelingen voldoende. Eventuele extra behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van de schimmelinfectie. Uiteraard bespreken we de noodzaak van extra behandelingen met je en geven we je informatie over de juiste zorg van je nagels om het terugkeren van de schimmel te voorkomen.

Thuisadvies: Was je voeten zonder zeep of gebruik een zeep met een zure pH-waarde. Droog de voeten en de huid tussen de tenen goed af en gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de voeten. Draag elke dag schone sokken. Was de handdoek en de sokken minimaal op 60 graden. Draag schoenen die ventileren. Wissel elke dag van schoeisel en draag in natte openbare ruimtes kunststof slippers. De huisarts of je pedicure kan je een antimycoticum, een schimmeldodend middel, voorschrijven om de schimmel in je schoenen te doden. Gebruik deze poeder één keer per maand.

Wil je meer informatie over deze lasertherapie of wil je direct een afspraak maken? Bel of mail ons en we helpen je verder.

Het laseren van schimmelnagels wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

VOET-FIT: IJSSELSTRAAT 39 6882 LB VELP
E-MAIL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | TELEFOON: 026 364 3688 | FAX: 026 361 6175