Podoposturale therapie

Een podoposturaal therapeut streeft naar het opheffen van pijnklachten en/of beperkingen in bewegingsfuncties die veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde of veranderde lichaamshouding. Daarbij gaat het primair om klachten aan voeten, knieën, heupen, rug, nek en schouders, maar het kan ook gaan om secundaire klachten zoals hoofdpijn, tintelende vingers, maag- en/of darmklachten, menstruatieproblemen of steeds terugkerende blaasontstekingen.

Oorzaak
Als gevolg van bijvoorbeeld een onjuiste werkhouding, beenlengteverschil of pijnhoudingen door sport- of verkeersongevallen kan jouw lichaamshouding bewust of onbewust veranderen. Overbelasting en/of pijnklachten van andere gewrichten en/of spieren kunnen dan het gevolg zijn.

Herstel van de lichaamshouding
Jouw lichaamshouding en voetvorm worden mede bepaald door het aan- en ontspannen van de spieren. In deze spieren maar ook in de pezen van deze spieren bevinden zich bepaalde zenuwcellen die drukveranderingen vanuit je voetzolen (bij een onjuiste voetstand) direct doorgeven aan de hersenen. De hersenen verwerken deze prikkelingen en voeren ze terug naar alle houdingsspieren. De reacties in de houdingsspieren kunnen de lichaamsbalans en lichaamshouding positief of negatief beïnvloeden. Een podoposturaal therapeut maakt gebruik van deze houdingswetenschap en probeert daarmee de lichaamsbalans en lichaamshouding te herstellen.

Behandeling
Een podoposturaal therapeut wil graag van je weten wanneer je klachten begonnen zijn en waar en wanneer ze optreden. De therapeut onderzoekt nauwkeuring je lichaamshouding bij het staan en bij het lopen, stelt aanvullende vragen en maakt een voetprint. Alle resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om een behandelplan op maat te maken dat bestaat uit dunne inlegzolen waar stukjes kurk in verwerkt zijn. Die inlegzolen zorgen ervoor dat je lichaamshouding begeleid wordt naar de juiste stand zodat de klachten afnemen.

Wil je meer informatie over podoposturale therapie? Download dan hier de patiëntenfolder.

Podoposturale therapie is direct toegankelijk. Dit betekent dat je zonder verwijzing van je huisarts of specialist een afspraak kunt maken. De vergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket van je zorgverzekering.

VOET-FIT: IJSSELSTRAAT 39 6882 LB VELP
E-MAIL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | TELEFOON: 026 364 3688 | FAX: 026 361 6175