Dit is medische voetzorg. Patiënten met diabetes mellitus hebben een verwijzing van hun huisarts nodig. Deze voetzorg vraagt een andere behandeling.
Complicaties van de diabetische voet.
Verminderde bloedtoevoer: Een slechte bloedtoevoer naar benen en voeten is een veel voorkomend probleem bij diabetes. Doordat er minder bloed- en zuurstoftoevoer plaatsvindt, genezen wondjes aan de voet minder goed.
Uitval van zenuwen: Door beschadiging van zenuwen ten gevolge van diabetes, kan het gevoel in de voeten verminderen of volledig uitvallen. Gevolg: u voelt minder snel de pijn waardoor eerder blaren of wondjes ontstaan, die vervolgens weer moeilijk genezen of gaan infecteren. Ook het tijdig signaleren van veranderingen als overmatige eeltvorming wordt lastiger.
Verandering van de huid: Ten gevolge van zenuwbeschadiging kan de huid erg droog worden, schilferen en kloven gaan vertonen.
Gevoeligheid voor infecties: Patiënten met diabetes hebben een verlaagde weerstand en hun voeten zijn hierdoor gevoeliger voor infecties. Denk hierbij ook aan schimmelinfecties aan de huid en schimmelnagels. Eén van de gevolgen van een infectie is dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Als voetinfecties verwaarloosd en/of onvoldoende behandeld worden kan dit op langere termijn zelfs leiden tot amputatie.
Vergroeiingen van de voet: Diabetes kan uitval van de kleine voetspieren veroorzaken, met als gevolg standsveranderingen van de voet en voetafwijkingen. Een Charcotvoet is bijvoorbeeld een ernstige voetafwijking. Door problemen met de suikerstofwisseling kunnen de voetgewrichten stijf worden en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming. Dit weer kan leiden tot wondjes onder het eelt. Ruim [40-50%] van alle diabetespatiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte.
Waarom dan naar de pedicure? Ondanks preventieve maatregelen, zijn voetproblemen bij diabetes op de lange termijn helaas niet altijd te voorkomen. Advies en behandeling van de klachten door een pedicure zijn dan gewenst. Wanneer uw voetklachten zo ernstig of complex zijn en aanvullende zorg nodig is, gaat u naar de pedicure met een aantekening “Voetverzorging bij diabetes.” Bertha Soetendaal met haar voetenteam is speciaal opgeleid en bevoegd om specifieke problemen rondom de diabetische voet te herkennen en te behandelen. Regelmatige bijscholing is verplicht, dus de vakkennis bij VoetFit is altijd actueel. Uw voeten worden regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur.
Vergoeding door uw zorgverzekeraar: U krijgt de behandelingen veelal vergoed door uw zorgverzekeraar.
VoetFit staat ingeschreven in het Kwaliteits-Register voor Pedicures [KRP]. Vraag uw huisarts of POH om een doorverwijzing. Hierop vermeldt de POH of huisarts in welke Simms classificatie u valt. Informeer daarna naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.
Wat kunt u zelf doen?
- Ga nooit met blote voeten in uw schoenen.
- Draag geen sandalen of schoenen met open neus.
- Vermijd hoge hakken of schoenen met een spitse neus.
- Draag geen sokken met stretch, nylon, zoom of met een elastieken band.
- Koop goede schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaties geven aan de tenen of de wreef. Ga desnoods voor maatwerk.
- Praat met uw arts voordat u speciale schoenen of inlegzooltjes aanschaft.
- Wanneer u nieuwe schoenen koopt doe dit aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan licht opgezwollen. Zitten de schoenen dan lekker dan zullen ze waarschijnlijk de gehele dag lekker zitten.
- Loop uw nieuwe schoenen zorgvuldig in. Begin met een uur per dag.
- Controleer uw schoenen elke dag aan de binnenkant op steentjes of oneffenheden.
-
Wissel elke dag van schoenen en sokken. Zorg ervoor dat u minstens twee paar schoenen hebt.
Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of een podotherapeut. Wanneer het wondje ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut. Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet. Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen, de genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met een lauwe douche en eventueel met alcohol ontsmetten is voldoende.
Recente reacties