Risicovoeten

De oudere voet, de spastische voet en de verwaarloosde voet hebben een verhoogd risico op voetproblemen. Om deze problemen waar mogelijk te voorkomen geven wij hier graag meer informatie over.

De oudere voet

Oorzaak: Ouder worden gaat gepaard met lichamelijke veranderingen. Ook de voet verandert. De huid van de voet wordt dunner, het vetpolster neemt af en de voetbogen gaan doorzakken. Dit kan voor voetproblemen zorgen. Een oudere voet is mede door de droge huid gevoeliger voor ontstekingen, infecties en schimmels. Nagels groeien langzamer en daardoor wordt de nagelplaat dikker en krijgt een gele verkleuring. De huid van de oudere voet wordt dunner en verliest elasticiteit. De voet wordt daardoor kwetsbaar en kan pijnklachten geven.

Ouderen die te maken hebben met hartfalen, nierproblemen, een hoge bloeddruk of overgewicht kunnen last hebben van vochtophoping die vooral in de enkels en voeten optreedt. Ouderen die slecht kunnen zien, kunnen hun voeten zelf minder goed verzorgen.

Behandeling: Bij VoetFit geven we de oudere voet extra zorg. Wij zijn speciaal opgeleid om problemen aan de oudere voet te herkennen en te behandelen en je te adviseren over de juiste verzorging. Oudere voeten worden bij ons regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur dus je voeten zijn bij ons in goede handen. Voorkom voetproblemen en begin tijdig met therapie bij stijve voeten.

Schoenadvies: Oudere mensen lopen vaak op te kleine schoenen. Naarmate je ouder wordt, rekken de banden van je voeten uit waardoor ze platter en langer worden. Vroeger had je bijvoorbeeld altijd maat 39 maar nu naarmate je ouder wordt, heb je maat 40 nodig. Te kleine schoenen zorgen voor allerlei problemen aan de voeten zoals hamertenen, klauwtenen, likdoorns, ingroeiende nagels en eeltvorming. Neem daarom zorgvuldig de tijd om nieuwe schoenen te kopen.

De spastische voet

Door een verlamming van bepaalde spiergroepen in het onderbeen of de voet kan een afwijkende voetstand ontstaan. Bij een patiënt met spasme zijn wij extra alert op mogelijk onverwachte bewegingen en kiezen we een zo veilig mogelijk instrumentarium zodat de kans op wondjes wordt geminimaliseerd.

Ouderen die te maken hebben met hartfalen, nierproblemen, een hoge bloeddruk of overgewicht kunnen last hebben van vochtophoping die vooral in de enkels en voeten optreedt. Ouderen die slecht kunnen zien, kunnen hun voeten zelf minder goed verzorgen.

De verwaarloosde voet

Een verwaarloosde voet is een voet waaraan geen of te weinig aandacht wordt besteed. Dit komt regelmatig voor bij mensen met overgewicht, mensen met psychische problemen en bij ouderen. Soms durft iemand uit schaamte geen hulp te vragen maar soms kan men zelf de verwaarlozing ook niet goed inschatten. Verwaarlozing van de voet kan leiden tot ingroeiende nagels, likdoorns of ernstige kloven waardoor de mobiliteit afneemt

De vergoeding voor deze gespecialiseerde voetbehandelingen is afhankelijk van het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Kijk in de polisvoorwaarden of informeer ernaar bij je zorgverzekering.

BASIS

VOETBEHANDELINGEN

WELLNESS

BEHANDELINGEN

Medische

pedicure

Podoposturale

therapie

CONTACT

VoetFit  |  IJsselstraat 39  |  6882 LB Velp
T: 026 – 36 43 688  | W: 06 - 842 996 70 |  E: info@voet-fit.nl  |  I: www.voet-fit.nl

VoetFit staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Pedicures,
is lid van ProVoet. en werkt samen met RC Voetfit.

Logo RC Voetfit

Deze website maakt gebruikt van cookies. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik hiervan.