Schimmelnagels

Oorzaak: Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft last van een schimmelinfectie aan de teennagels of aan de huid van de voeten. Vooral in vochtige ruimtes zoals een badkamer, sauna of kleedkamer zijn schimmels actief.

Met name ouderen, diabetespatiënten en mensen met een lage weerstand hebben een verhoogde kans op schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, of voetschimmel/zwemmerseczeem. Wanneer een schimmel de huid en/of de nagel binnendringt, kan het een infectie veroorzaken. De nagel verkleurt en is brokkelig. Door ophoping van schimmels onder de nagel wordt deze omhoog geduwd. Een schimmelnagel kan pijnlijk zijn en het lopen beïnvloeden. Daarom is een tijdige behandeling noodzakelijk.

Bij de meeste voetschimmelinfecties kan worden volstaan met het lokaal aanbrengen van een antimycoticum, een geneesmiddel met een schimmelwerende of schimmeldodende werking.

Behandeling: Bij VoetFit fresen we de verdikte nagels grondig af en geven we je advies over de juiste voetverzorging en het gebruik van schimmelwerende middelen. Voor een goed herstel van de schimmelnagel zijn meerdere behandelingen nodig. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld. Het is dus raadzaam je huisarts om advies te vragen en de voor- en nadelen van de behandelingsmethoden tegen elkaar af te wegen. De huisarts kan zo nodig orale medicatie voorschrijven. Dit kan echter zeer belastend zijn voor de lever en de nieren en kan daarom niet altijd worden voorgeschreven.

Bij Voet-Fit kunnen wij schimmelnagels op twee manieren behandelen:

1. De lasertherapie
2. De PACT-therapie
Voordat we daadwerkelijk met een van beide behandelingen starten, is er eerst een uitgebreide intake met een test of de oorzaak ook werkelijk een schimmel is. Bij deze test halen we een stukje van de geïnfecteerde nagel weg en testen dit ter plekke bij ons in de praktijk. Binnen 15 minuten weten we of de test negatief of positief is. Daarna kan er een besluit worden genomen met welke behandeling direct wordt gestart. De kosten van de test à € 42,50 worden niet vergoed.

1.De lasertherapie

Voordat we starten met de laserbehandeling maken we foto’s en worden de aangetaste nagels eerst afgefreesd. Tijdens de laserbehandeling met de FOX Diode Laser wordt de laserstraal in een hoek van 45 graden langzaam over het nagelbed bewogen. De laser genereert warmte onder de nagel midden in de schimmel. De laserbehandeling zorgt na een aantal maanden voor een gezonde uitgroei van de nagel. Over het algemeen zijn drie behandelingen voldoende. Eventuele extra behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van de schimmelinfectie. Uiteraard bespreken we de noodzaak van extra behandelingen met je en geven we je informatie over de juiste zorg van je nagels om het terugkeren van de schimmel te voorkomen.

2. De PACT-therapie

De PACT-therapie bestaat uit een kuur van 5 behandelingen. Ter voorbereiding op de PACT-therapie wordt de schimmelnagel dun gefreesd en opgeruwd. Daarna brengen we een gel op de nagel aan met daarin het photosensitiser Touidinblauw (lichtgevoelige kleurstof. Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd van 10 minuten in de schimmelnagel. Daarna plaatsen we een speciale PACT-lamp met rood LED-licht op de nagel. Doordat het licht een specifieke golflengte heeft, wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en ontstaat Singulett zuurstof; dat is 100 maal meer actief dan radicale zuurstof en zorgt er uiteindelijk voor dat de celwand van de schimmel beschadigt. Dit duurt ook 10 minuten. De celwand gaat zo stuk waardoor een schimmel niet meer kan leven en sterft.

Deze behandeling wordt in een tijdsbestek van ongeveer 10 dagen drie keer uitgevoerd. Na een maand wordt een vierde behandeling uitgevoerd en nog een maand later een vijfde behandeling. Omdat de celwand van de mens anders is opgebouwd dan van een schimmel is deze behandelmethode voor de mens ongevaarlijk. Daarmee is de behandeling dus ook zeer geschikt voor kinderen waarbij schimmelnagels helaas steeds vaker voorkomen.

Thuisadvies: Na de behandeling is het belangrijk dat er niet opnieuw een schimmelinfectie ontstaat en dat er een snelle uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt. Vermijd daarom plaatsen waar je een schimmelinfectie kunt oplopen en neem de volgende maatregelen in acht:
1. Spoel je voeten na het wassen goed af en droog ze goed af ook tussen de tenen
2. Draag elke dag schone sokken en was je sokken op 60 graden
3. Ontsmet alle schoenen die je tijdens de schimmelinfectie hebt gedragen met de Shoefresh , een schimmelwerende spray en blijf dit herhalen dagelijks tijdens het behandeltraject
4. Behandel je nagels tijdens de behandeling dagelijks met een antischimmelproduct om herinfectie zoveel mogelijk te voorkomen. De schimmel heeft immers alle tijd gehad om zijn sporen achter te laten waardoor de kans op een nieuwe besmetting reëel is.

Om de uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel te ondersteunen en te stimuleren is het verstandig een special nagelcrème te gebruiken. Wij adviseren je hierbij graag.

Wil je meer informatie over de laserbehandeling of de PACT-therapie of wil je direct een afspraak maken? Bel of mail ons en we helpen je verder.

 

Voor een goed resultaat is het zowel bij de lasertherapie als de PACT-therapie belangrijk om trouw de afspraken met de pedicure na te komen en het thuisadvies op te volgen.

Beide therapieën worden niet vergoed door de zorgverzekering.

BASIS

VOETBEHANDELINGEN

WELLNESS

BEHANDELINGEN

Medische

pedicure

CONTACT

VoetFit  |  IJsselstraat 39  |  6882 LB Velp
T: 026 – 36 43 688  | W: 06 - 842 996 70 |  E: info@voet-fit.nl  |  I: www.voet-fit.nl

VoetFit staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Pedicures
en is lid van ProVoet.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik hiervan.