De reumatische voet
Reumapatiënten hebben vaak voetproblemen zoals:
* Ontstekingsprocessen in de voet; de gewrichten van reumapatiënten zijn veelvuldig ontstoken en ook slijmbeursontstekingen komen vaak voor.
* Vergroeiingen van de voet; reumatische gewrichtsontstekingen kunnen leiden tot verstijving en vergroeiingen van botten, gewrichten en alle weefsels daar omheen. Door pijn, stijfheid en vergroeiingen van gewrichten, nemen de voeten en tenen van de meeste reumapatiënten in de loop der tijd een andere, niet natuurlijke stand aan. Onder de voet van reumapatiënten verschuift of verdwijnt het vetpolster onder de huid.
* Veranderingen van teennagels; de teennagels van reumapatiënten kunnen door de standsveranderingen van de tenen in de verdrukking komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming onder de nagels, brokkelige, ruwe of gespleten nagels.
Behandeling: Bij VoetFit geven we de reumatische voet extra zorg. Wij zijn speciaal opgeleid om problemen aan de reumatische voet te herkennen en te behandelen en je te adviseren over de juiste verzorging. Reumatische voeten worden bij ons regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur dus je voeten zijn bij ons in goede handen..
Schoenadvies: Het dragen van de juiste schoenen is voor reumapatiënten van groot belang. Slecht schoeisel zorgt namelijk voor een hoger risico op problemen en op pijnklachten.
VoetFit adviseert daarom het volgende:
- Koop schoenen aan het einde van de dag. Voeten zijn in de ochtend namelijk dunner.
- Koop schoenen met vetersluiting of klittenband zodat je dit nog kunt verstellen als de voet dikker wordt. Zorg dat de hiel goed aansluit.
- Koop schoenen van soepel leer en met een maximale hakhoogte van 3 cm. Bij een hogere hak steun je meer op de voorvoet.
- Koop schoenen met een verende zool.
Laat dan je schoenen aanpassen door een podotherapeut. Wij werken bijvoorbeeld samen met podotherapeut Hermanns en met podotherapeut Mouchart . Met een aanpassing in de vorm van vilt, een aangepaste zool of een afwikkelbalk kunnen je klachten al aanzienlijk afnemen. Bij artritis zorgen schoenen door de gezwollen en ontstoken gewrichten voor pijnklachten. Bij artrose worden de gewrichten minder stabiel en functioneren ze juist beter in een goede, stevige schoen. Bij beide aandoeningen geldt dat wanneer de voet te veel van stand verandert, aangepast schoeisel noodzakelijk kan zijn.
Behandeling van de reumatische voet wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. Vraag je huisarts om een doorverwijzing, kijk in de polisvoorwaarden of informeer ernaar bij je zorgverzekering.
BASIS
VOETBEHANDELINGEN
WELLNESS
BEHANDELINGEN
Medische
pedicure
CONTACT
VoetFit | IJsselstraat 39 | 6882 LB Velp
T: 026 – 36 43 688 | W: 06 - 842 996 70 | E: info@voet-fit.nl | I: www.voet-fit.nl