Voetverzorging bij overige risicovoeten

Onder overige risicovoeten wordt verstaan:

  • De reumatische voet
  • De oudere voet
  • De spastische voet
  • De verwaarloosde voet

De reumatische voet

Patiënten die aan reuma lijden hebben vaak voetproblemen. Speciale zorg is dan gewenst.

Wat kunt u als reumapatiënt aan de verzorging van uw voeten doen?

De reumatische voet kenmerkt zich door diverse complicaties:

Ontstekingsprocessen in de voet: De gewrichten van patiënten met reuma zijn veelvuldig ontstoken, ook slijmbeursontstekingen komen vaak voor.

Vergroeiingen van de voet: Reumatische gewrichtsontstekingen kunnen leiden tot verstijving en vergroeiingen van botten, gewrichten en alle weefsels daar omheen. Standsveranderingen van de voet door pijn, stijfheid en vergroeiingen van gewrichten, nemen de voeten en tenen van de meeste reuma patiënten in de loop der tijd een andere, niet natuurlijke stand aan. Veranderingen van het voetweefsel de huid van reuma patiënten is onder het vetkussen van de voet vaak dunner en verschuift.

Veranderingen van teennagels: Aan de voeten van reuma patiënten kunnen de teennagels, door de standsveranderingen van de tenen, in de verdrukking komen, hierdoor kunnen problemen ontstaan als verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming onder de nagels, brokkelige, ruwe, brosse og gespleten nagels. Als gevolg van bovenstaande complicaties, heeft meer dan 80% van de reuma patiënten last van ongewenste eelt en likdoornvorming. Reden genoeg om de voeten van patiënten met reuma extra aandacht te geven, advies en behandeling van de klachten door een medisch pedicure zijn dan gewenst. Bertha Soetendaal met haar voetenteam is speciaal opgeleid en bevoegd om specifieke problemen rondom de reumatische voet te herkennen en behandelen. Regelmatige bijscholing is verplicht, dus vakkennis bij VoetFit is altijd actueel. Uw voeten worden regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur. VoetFit staat ingeschreven in het Kwaliteits- Register voor Pedicures {KRP].

U krijgt de behandelingen veelal vergoed door uw zorgverzekeraar, informeer naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Schoenadvies:

  • Koop schoenen aan het einde van de dag. Voeten zijn in de ochtend dunner.
  • Het is belangrijk dat de hiel [contrefort] goed aansluit.
  • Koop schoenen met vetersluiting of klittenband, u kunt dit dan nog verstellen als de voet dikker wordt. Als men last heeft van de handen is een klittenbandsluiting aan te raden.
  • Koop schoenen van soepel leer. Er zijn tegenwoordig schoenen te koop die van elastisch leer zijn gemaakt [Finn Comfort heeft deze schoenen].
  • Koop schoenen die een maximale hakhoogte hebben van 3 cm. Bij een hogere hak steunt men meer op de voorvoet.
  • Koop schoenen met een verende zool. Dit in verband met het verdwijnen of het verschuiven van het vetpolster.
  • Een eenvoudige aanpassing in de schoen door vilttechniek kan pijnklachten verminderen.
  • Als de pijnklachten vermeerderen kan er een zool gemaakt worden door een podologe of podotherapeut.
  • Als er veel pijn is aan de voorvoet kan er een afwikkelbalk in of onder de schoen worden aangebracht, dit zorgt voor een betere afwikkeling.
  • Bij artritis worden schoenen vaak niet verdragen door de gezwollen en ontstoken gewrichten. Gewrichten die minder stabiel worden door artrose functioneren juist beter in een goede, stevige schoen. Bij beide aandoeningen geldt dat wanneer de voet te veel van stand veranderd, aangepast schoeisel noodzakelijk kan zijn.

Slecht passend schoeisel bij een reuma patiënt zorgen voor nog een hoger risico en pijnklachten.

De oudere voet

Als men ouder wordt treden er lichamelijke veranderingen op. Er zijn ook veranderingen die niet aan de buitenkant zichtbaar zijn. Organen gaan trager werken, de weerstand vermindert, het cellulairvocht vermindert en we krijgen last van reumatische klachten. Bij het ouder worden verminderd het vermogen tot herstel. De genezing van wondjes en infectieziekten verloopt langzamer.

Ook zijn er veel veranderingen aan de voet merkbaar. Zo wordt de huid van de voet dunner [doorzichtiger], het vetpolster neemt af en de voetbogen gaan doorzakken. Dit alles kan voor voetproblemen zorgen.

Vaataandoeningen:

Als men ouder wordt veranderen het hart en de bloedvaten. De wanden van de slagaders worden stugger en de elasticiteit wordt minder. Ook de hartwand wordt stugger. Ouderen hebben dus vaak een hogere bloeddruk dan jongeren. Doordat men minder beweegt kunnen er ook vaatproblemen ontstaan zoals spataderen of etalagebenen. Kenmerken van vaataandoeningen zijn: Kortademigheid, oedeem in de enkels, slecht genezende wondjes, minder gevoel in de benen en pigmentvlekken op het onderbeen.

Nagelaandoeningen:

Schimmelnagels: een oudere voet is mede door de droge huid gevoeliger voor infecties. Verdikte gele nagels, door de vertraagde groei wordt de nagelplaat dikker en krijgt een gele verkleuring.

Huidatrofie: Een belangrijke oorzaak van veroudering is atrofie. Atrofie kan optreden in alle organen zo ook de huid. De huid wordt dunner en daardoor doorzichtiger, oude huid verliest elasticiteit. Verder wordt de hydratatie wordt minder en de vernieuwing van cellen kan trager zijn. De huid van oudere mensen kan hierdoor bijzonder dun en kwetsbaar zijn, wat aan de voeten voor verschillende klachten kan zorgen.

Ontstekingen: Mede door het dunner en droger worden van de huid bij ouderen is deze huid ook gevoeliger voor ontstekingen. Ook doordat de talg- en zweetafscheiding verminderd is er minder bescherming tegen micro organismen. Hierdoor is de huid gevoeliger voor infecties en schimmels.

Ouderdomswratten: Een ouderdomswrat kan vele verschillende vormen aannemen. Van halfbolvormige en ruw tot heel dun. Hierdoor worden ouderdomswratten weleens aangezien voor een melanoom, oorzaak is onbekend wel bestaat de indruk dat mensen die veel in de zon hebben gezeten een grotere kans hebben op het ontwikkelen ervan.

Oedeem: Hartfalen, te hoge bloeddruk nierinsufficiëntie, ciculatiestoornissen, veneuze insufficiëntie en overgewicht kunnen zorgen voor vochtophoping, vooral in de enkels en de voeten. Ook voor een oudere voet is een bezoek aan de medisch pedicure aan te raden. Screening is ook erg belangrijk, net zoals bij reuma- en diabetespatiënten zie je vaak de symptomen van slechte doorbloeding en/of zenuwafwijkingen als eerste in de onderbenen en voeten.

Bij ouderen komt er nog bij dat ze vaak slechter gaan zien en dat ze zelf niet goed bij hun voeten kunnen. Een goed voetonderzoek is dus erg belangrijk. Advies en behandeling van klachten door een pedicure zijn dan gewenst.

Schoenadvies:

Oudere mensen lopen vaak op te kleine schoenen. Dit komt doordat naarmate je ouder wordt, de banden van de voeten uitrekken waardoor deze platter worden en langer. Vroeger had u altijd maat 39 maar nu na het ouder worden heeft u maat 40 nodig. Te kleine schoenen zorgen voor allerlei problemen aan de voeten zoals: Hamertenen, klauwtenen, likdoorns, ingroeiende nagels en eeltvorming.

De spastische voet

Er kunnen allerlei afwijkende voetstanden ontstaan door verlammingen van bepaalde spiergroepen in het onderbeen en/of de voet. De medisch pedicure  zal bij een patiënt met spasme extra alert zijn in verband met de onverwachte bewegingen die de patiënt kan maken. Ze zal een zo veilig mogelijk instrumentarium kiezen zodat ze zo min mogelijk kans maakt op wondjes.

De verwaarloosde voet

Een verwaarloosde voet is een voet waaraan geen of te weinig aandacht wordt besteed. Verwaarlozing zien we regelmatig bij mensen met overgewicht, mensen met psychische problemen en bij oudere mensen. Als je overgewicht hebt dan heb je het probleem dat je je eigen voeten niet kunt verzorgen. Soms durft men uit schaamte geen hulp te vragen. Het kan ook zijn dat mensen het vermogen niet hebben om de verwaarlozing in te schatten.

Door het verwaarlozen van de voeten kan men last krijgen van ingroeiende nagels, likdoorns of ernstige kloven waardoor men minder mobiel is. Complicaties die op kunnen treden zijn: abcessen, zweren, necrose en gangreen. Advies en behandeling door een medisch pedicure zijn dan gewenst, Bertha Soetendaal en haar voetenteam is speciaal opgeleid en bevoegd om specifieke problemen rond de verwaarloosde voet te behandelen. Regelmatige bijscholing is verplicht, dus de vakkennis bij VoetFit is altijd actueel.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik hiervan.